ТРИ ПОКАЗАТЕЉА ДЕХИДРАТАЦИЈЕ

окт 19, 2017 | Блог

Када је у питању хидратација организма, сваки стручњак ће се сложити са тим да мањак воде у организму може да направи озбиљне здравствене проблеме. Они који редовно вежбају би пре свих требало да обрате пажњу на количину течности коју уносе у организам. Још већа опасност лежи у томе што често нисмо ни свесни да смо дехидрирали. Погледајте која су три најчешћа знака да сте дехидрирали.

ИМАТЕ ЧЕСТЕ ГЛАВОБОЉЕ

Ваше тело константно губи течности, а са њим  и есенцијалне соли, као што су натријум и калијум. Када се то деси, мења се хемијски састав ваше крви, а мозак је изузетно осетљив на то, јер мање кисеоника допире до њега. Због тога се онда јављају главобоље.

Што сте више дехидрирани, то ће главобоље бити јаче и учесталије. Крвни судови тада почињу да се шире због дехидрираности, а главобоља постаје све јача. Две литре воде минимум дневно је оптимална количина течности која вам је потребна током дана.

МОКРАЋА ВАМ ЈЕ ЈАКЕ ЖУТЕ БОЈЕ

Разлог због ког се ово дешава је у томе што се у урину налази висока концентрација штетних материја. Када пијете пуно воде, ове материје се лако избаце из организма, али када то није случај, оне се задржавају у мокраћи, па она има јачу боју и мирис.

ИМАТЕ ЗАТВОР

Као и код претходне ставке, недостатак воде онемогућава стетним материјама да прођу кроз дебело црево и изађу из организма. Зато се храна задржава у цревима и долази до затвора.