ZAŠTO NAM JE NEOPHODNA VODA?

нов 29, 2016 | Blog

Voda čini 50 do 70% čovekove težine što znači da bez redovnog konzumiranja tečnosti ljudski život se dovodi u pitanje. Ovaj tzv. „izvor života“ predstavlja i važan deo ishrane iako se ne smatra namirnicom.

Voda je važna za rast i održavanje funkcija tela i uključena je u brojne procese. Ona reguliše temperaturu i obezbeđuje biološke reakcije koje se dešavaju u telu. Voda se iz tela luči preko urina i znoja i samim tim uloga vode u  ishrani je neizostavna. Ona takođe ima značajnu ulogu vezanu za rad pluća. Naime, ukoliko ne unosimo dovoljno vode, kiseonik će teže stizati do ćelija i mozga, a u organizmu će se zadržavati ugljen -dioksid. Konzumiranje u nedovoljnim količinama dovodi do dehidratacije čiji su simptomi glavobolja, umor i gubitak koncentracije. Hronična dehidratacija može doprineti do brojnih zdravstvenih problema poput zatvora i kamena u bubregu.

 

Još neki od razloga za važnost svakodnevnog unosa vode u organizam:

 

  1. Zbog energije – tokom sna telo gubi tečnost tako da se budimo pomalo ošamućeni. Pribranost uma i dobar početak novog dana vraća nam unos vode. To takođe može zameniti vašu jutarnju potrebu za kafom.
  2. Zbog održavanja telesne linije – svakog puta kada osetite potrebu za hranom, poželjno je da popijete prvo čašu  vode. Ona će „zavarati“ glad do određenog trenutka, a nakon toga vreme je za ukusan i zdrav obrok.
  3. Zbog bržeg metabolizma – naučnici tvrde da osobe koje unose najmanje osam čaša vode dnevno imaju brži metabolizam, a samim tim sagorevaju mnogo brže kalorije nego ostali.

 

Na poslu, u školi, šetnji, sportu važno je da omogućite vašem organizmu da normalno živi i zato je tu prirodna mineralna VODAVODA, idealan izbor za vas.